7 Mayıs 2010 Cuma

Çarpım Tablosu Nasıl Ezberlenir ?

‘’Çarpım Tablosu nasıl kolay ezberlenir?’’ sorusuna verilebilecek ortak cevap dedemiz,babamız ve biz nasıl ezberledik isek öyle ezberlenir.Bu iş hiçte kolay ve tavsiye edeceğim bir yöntem değildir.Çarpım tablosunu ezberlemek çok dik ve kayalık bir dağa tırmanmaya benzer.Bu işi çok az kişi başarır.Modası geçmiş bu yöntemde ısrarcı olmak çamaşır makinesinin icat edildiği bir zamanda çamaşırları hala elle yıkamaya çalışmakta ısrar etmeye benzer.


Çarpım Tablosunu Ezberlemeye Hayır: 

‘’Çarpım Tablosu Ezberi ‘’ yıllardır savunduğum gibi bu konuda yanlış yöntemlerde ısrar etmek birlikte çabalayan öğretmen,öğrenci ve anne-babayı başarısızlığa ve mutsuzluğa mahkum etmektir.

Ezbersiz Çarpım Tablosu: Ezbersiz çarpım tablosu dağa kayalıklardan tırmanmaktan vaz geçip ‘’Acaba bu işin daha kolay yolu yok mu ?’’ diyerek araştıranların yaptığı gibi ezberi terk edip ‘’Çarpım Tablosunun ‘’ mantığına uygun yöntemleri doğru şekilde uygulamakla başarılabilir.Bu konuda bir çok eğitimcinin uyguladığı farklı yöntemler mevcuttur.


Çarpım Tablosu Nedir, Ne Değildir?

Çarpım Tablosu ille de ezberlenmek zorunda olan klasik bir tablo değildir.Çarpım Tablosu aslında eşit sayıların toplamını kısa yoldan gösteren bir tablodur.Daha iyi anlaşılması için ona kısaca ‘’Hızlandırılmış Toplama İşlemi ‘’ tablosu da diyebiliriz.


Çarpım Tablosu Öğretiminde Yapılan Hatalar:

Çarpım Tablosu öğretiminde yapılan en büyük yanlış somut öğrenme evresinde olan çocuklarımıza somut yolla öğretme sistemlerini terk ederek soyut yolla öğretim olan Ezber Yönteminde ısrar etmektir.Bu yöntem papağanlara uygulanınca belki başarılı olabilir ama çocuklarda başarılı olmadığını kolaylıkla söyleyebiliriz.



Çarpım Tablosu Öğretiminde Ailelerin Hataları:
Kendi çocukluğundaki deneyimlerin etkisi veya öğretmeninin direktifi ile çocuğunu ezbere zorlamak.Yanlış cevabında sert tepki vererek azarlamak.Ezberleyemediği için onu aşağılamak.Diğer akranları ile kıyaslamak.Çok ağır cezalar vererek psikolojik baskı yapıp sosyal hayatını aşırı şekilde kısıtlamak.